Italiaanse week

Italiaanse muziekweek op het Hogeland

Van 20 mei t/m 27 mei 2023 was er een Italiaanse muziekweek in de gemeente Het Hogeland. Getalenteerde Italiaanse orgelstudenten en hun docent, de internationaal bekende concertorganist Manuel Tomadin, van het conservatorium van Triëst (Italië) kwamen naar Groningen om te spelen en te leren. Ook Erwin Wiersinga en Sietze de Vries en hun studenten van het Prins Claus conservatorium leverden hun bijdrage aan deze week. Het programma had voor elk wat wils. Inwoners van de gemeente Het Hogeland konden, dankzij subsidie van de gemeente, de activiteiten en concerten met korting bezoeken.

De week werd mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren:

Stichting Hinszorgel Leens

Hier kunt u het programmaboekje van deze week inzien en downloaden.

Onder het boekje staat een uitgebreide beschrijving van de verschillende onderdelen van de week.

ZATERDAG 20 MEI

Op zaterdag 20 mei zijn er twee kijk/hoor/trap-en-hap-en-geniet fietstochten. Een unieke belevenis om per fiets kennis te maken met het Groninger landschap, oude kerkpaden en historische kerken en orgels. De kerken kunnen ook per auto worden bezocht.

De eerste fietstocht vindt plaats onder leiding van Peter van Dijk (organist in Bedum en docent muziek). De start is bij eetcafé Moeke Vaatstra in Zuidwolde. Na de koffie gaat de tocht naar de kerk met Siepeltoren en een bijzonder orgel in Noordwolde. Vervolgens wordt verder gefietst naar de kerk van Onderdendam met het Lohman-orgel uit 1841. Via de wierde van Middelstum gaat het naar de middeleeuwse kerk van Kantens met het orgel uit de zeventiende eeuw. Dan via Bethlehem en Warffum naar het witte kerkje van Breede (met een Van Oeckelen-orgel) en via Tinallinge weer terug naar Zuidwolde. Het is mogelijk om deel te nemen aan een Italiaanse lunch in één van de horecagelegenheden onderweg.

De tweede fietstocht heeft als startpunt het Schathoes van de borg Verhildersum in Leens en vindt plaats onder leiding van Dirk Molenaar (organist in Eenrum en Leens). Allereerst gaat de tocht naar Ulrum (bekend van de gebeurtenissen rond de Afscheiding van 1834) en vervolgen via Zuidema’s klap naar Niekerk. Daar wordt de kerk bezichtigd die betaald is uit de opbrengst van de Zilvervloot van Piet Hein. De tocht gaat over oude kerkpaden via Houwerzijl en Vliedorp terug naar Leens. Daar kan worden gepicknickt op het gras naast de Petruskerk of worden geluncht in cafetaria ‘Klein Brussel’. Uiteraard wordt de Petruskerk bekeken, inclusief  gewelven, orgel, klokken en het uurwerk. Vervolgens via Wehe den Hoorn met de monumentale Bonifatiuskerk naar het pittoreske Mensingeweer. Daar wordt het witte kerkje met Schnitger-orgel bezocht. Dan over het hoogholtje, langs de molen, verder naar Eenrum. Daar is aandacht voor de drie pompen en de kerk. Als laatste kan de toren van Eenrum beklommen worden om uit te kijken over het landschap waar is gefietst. Tenslotte gaat de tocht terug naar Leens.

Start van beide fietstochten is om 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Kaarten verkrijgbaar via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens. Kosten per deelnemer: € 10 (inwoners van de gemeente Het Hogeland € 5). Hapjes en drankjes zijn voor eigen rekening. Fietshuur is mogelijk via de webshop.

Om 20.00 uur geeft Hayo Boerema een concert in de Petruskerk van Leens. Hij speelt een concert van Vivaldi (bewerkt door Bach) en twee Bach fuga’s op thema’s van de Italianen Corelli en Legrenzi. Ook in de grote Toccata, Adagio en Fuga in C zijn Italiaanse invloeden aan te wijzen. Zie de website van Stichting Hinszorgel Leens.

ZONDAG 21 MEI

Op zondag 21 mei worden ’s ochtends in veel kerken de orgels bespeeld tijdens een kerkdienst.

In de middag zijn van 12.30-15.00 uur meerdere kerken open voor bezichtiging en worden de historische orgels in een informele setting bespeeld door organisten uit de regio. Er is dan ook tijd voor een praatje met de organist. Het gaat om de kerken in Breede (Rudi Diekstra), Eenrum (Dirk Molenaar), Kantens (Wietse Ouwejan), Leens (Hilda Rodenboog), Mensingeweer (Richard de Vries), Niekerk (Jaap Penninga), Noordwolde (Jan Faber), Saaxumhuizen (Paul Biester), Uithuizen (Carlos Bollo), Uithuizermeeden (Wim Dalmaijer), Ulrum (Hans Fidom), Usquert (Roelof Kuik) en Vierhuizen (Rutgher Franssen). Voel u vrij de kerken binnen te lopen. De toren van Eenrum is te beklimmen voor een kijkje over het wad.

Tenslotte geeft Willeke Smits om 16.00 uur een concert in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum met veel Italiaanse muziek. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk.

MAANDAG 22 MEI

Op maandag 22 mei geeft de Italiaanse orgeldocent Manuel Tomadin een masterclass oude Italiaanse muziek aan de studenten van het Prins Claus Conservatorium Groningen en de Italiaanse studenten. Van 9.30-12.00 uur in de Petruskerk van Leens en van 13.30-16.00 uur in de kerk van Mensingeweer. Belangstellenden zijn van harte welkom. De kerken zijn vrij toegankelijk. Uiteraard met het verzoek om stil te zijn en niet te storen.

Om 20.00 uur vindt de officiële opening van de Italiaanse muziekweek plaats in de Petruskerk in Leens. René Paas, commissaris van de Koning in de Provincie Groningen, zal de opening verrichten en het openingsconcert wordt gegeven door Manuel Tomadin. Tomadin presenteert ook zijn nieuwe cd From Venice to Leipzig. Na afloop van het concert wordt er een glas Italiaanse wijn of druivensap geserveerd. Entreeprijs: € 10 (inwoners gemeente Het Hogeland € 5). Kaarten kunnen worden gekocht via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens of aan de kassa.

DINSDAG 23 MEI

Op dinsdag 23 mei zijn er weer masterclasses voor de orgelstudenten. Deze dag wordt de Noord-Duitse barokmuziek behandeld. Eerst van 10.00-12.30 uur in de Martinikerk en s’ middags van 14.00-16.00 uur in de Nieuwe Kerk. Docenten zijn Erwin Wiersinga en Manuel Tomadin en de toegang is gratis.

Op het Hogeland zijn een aantal historische kerken van 13.00-16.00 uur open en vrij toegankelijk. Het betreft de volgende kerken: Breede, Eenrum, Leens, Mensingeweer, Niekerk, Noordwolde, Saaxumhuizen, Uithuizen, Uithuizermeeden, Ulrum, Usquert en Vierhuizen. Orgelliefhebbers kunnen de orgels dan zelf bespelen. Stuur een mail naar albertrodenboog015@gmail.com of neem telefonisch contact op voor het maken van een afspraak: 06-53544743. Betaling via de webshop van Stichting Hinszorgel Leens. Kosten € 10 per uur (inwoners gemeente Het Hogeland € 5).

‘s Middags is er van 13.00-15.00 uur een rondleiding over het 33 hectare groot Landgoed Verhildersum en een bezoek aan het Landbouwmuseum, de Ede Staal tentoonstelling, de negentiende-eeuws ingerichte boerderij, het arbeidershuis, de boomgaard met 133 soorten fruitrassen, de Groninger Blaarkoppen en Lakenvelders. Opgave via de webshop van Stichting Hinszorgel Leens. Kosten per deelnemer: € 10 (inwoners van de gemeente Het Hogeland € 5), inclusief een boekje over Verhildersum en een cd waarop de orgels van de borgen Menkema en Verhildersum en de historische kerken van Leens en Uithuizen te beluisteren zijn.

’s Avonds om 20.00 uur wordt er een concert gegeven door Manuel Tomadin op het orgel uit 1660 in de historische kerk van Kantens. Na afloop wordt een goed glas Italiaanse wijn of druivensap aangeboden (bij de prijs inbegrepen). Entreeprijs: € 10 (inwoners gemeente Het Hogeland € 5). Kaarten kunnen worden gekocht op de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens of aan de kassa.

WOENSDAG 24 MEI

Op woensdag 24 mei is er een excursie van 10.00-16.00 uur met Sietze de Vries, internationaal bekend concertorganist en artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen. Samen met de studenten wordt kennis gemaakt met de prachtige orgels van het Hogeland. Als geen ander kan Sietze vertellen over de Groninger orgels. De orgels worden door docenten en studenten gedemonstreerd. De start is om 10.00 uur in Kantens. Daarna worden Noordwolde, Zeerijp en Leens bezocht. De excursie is met eigen vervoer. Kosten € 10 (inwoners gemeente Het Hogeland € 5). Opgave via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens.

Op het koororgel van de Martinikerk in Groningen is er een masterclass over Italiaanse componisten voor studenten van het Prins Claus Conservatorium van 10.30-12.30 uur en van 14.00-16.00 uur door Manuel Tomadin. Vrije toegang.

Om 20.00 uur geeft het Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma een concert in de St. Nicolaaskerk te Oosternieland. De Groninger orgelmaker Winold van der Putten reconstrueerde een vijftiende-eeuws orgel op basis van een afbeelding in het koor van de Petroniobasiliek in het Italiaanse Bologna. Met dit orgel wordt er deze avond gemusiceerd. Er zal o.a. laat middeleeuwse Italiaanse muziek ten gehore worden gebracht. Na afloop wordt een goed glas Italiaanse wijn of druivensap aangeboden (bij de prijs inbegrepen). Entreeprijs: € 10 (inwoners gemeente Het Hogeland € 5). Kaarten kunnen worden gekocht via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens of aan de kassa.

DONDERDAG 25 MEI

Op donderdag 25 mei worden van 14.00-18.00 uur een zestal orgels van Het Hogeland bespeeld door de Italiaanse studenten. Het betreft de orgels in Eenrum, Kantens, Leens, Noordwolde, Saaxumhuizen en Zandeweer. De bezoekers mogen de musici een beoordeling geven. Op zaterdagavond wordt tijdens het slotconcert bekend gemaakt wie de favoriet van het publiek was. Entree van de kerken is gratis.

Om 20.00 uur geeft Carlos Bollo een concert op het Van Oeckelen-orgel in Usquert. Deze student afkomstig uit Spanje en studerend aan het conservatorium in Groningen zal werken spelen van Italiaanse meesters en ook improviseren op Italiaanse thema’s. Na afloop wordt een glas wijn of druivensap aangeboden in het Berlagehuis (voormalig raadhuis). Dit is het nieuwe onderkomen van de stichting Erfgoedpartners. Entreeprijs: € 10 (inwoners gemeente het Hogeland € 5). Kaarten kunnen worden gekocht via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens of aan de kassa.

VRIJDAG 26 MEI

Op vrijdag 26 mei is er om 13.00 uur een Italiaanse lunch aan een lange tafel in of bij het Schathoes van Verhildersum in Leens. Daarna vindt een rondleiding op de borg plaats en is het secretaireorgel te beluisteren in de grote zaal van de borg. Dirk Molenaar zal daarbij vertellen over de relatie van de borgbewoners met het beroemde Hinsz-orgel in de Petruskerk. Kosten: € 25 (inwoners gemeente het Hogeland € 20). Kaarten kunnen worden gekocht via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens of aan de kassa.

ZATERDAG 27 MEI

Op zaterdag 27 mei vindt de derde kijk/hoor/trap-en-hap-en-geniet fietstocht plaats. Onder leiding van de jonge pas afgestudeerde organist Wietse Ouwejan wordt gestart bij het Schathoes van de Menkemaborg in Uithuizen. Allereerst wordt de Jacobikerk bezichtigd, met de herenbank van de Menkema’s en het door hen geïnitieerde Arp Schnitger-orgel. Terug op het landgoed wordt de borg bezocht met het kabinetorgel. Na de (Italiaanse) lunch op de borg wordt de kerk van Uithuizermeeden bezocht met de exotische toren en het laatste Hinsz-orgel uit 1785. Vandaar gaat de tocht via de kerk van Oosternieland naar Zandeweer, met het eerste Hinsz-orgel uit 1731. Daarna is het nog een paar kilometer naar eindpunt Uithuizen.

Start van de fietstocht is om 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Kaarten verkrijgbaar via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens. Kosten per deelnemer: € 10 (inwoners van de gemeente Het Hogeland € 5). Hapjes en drankjes zijn voor eigen rekening. Fietshuur is mogelijk via de webshop.

Na de terugkomst van de fietstocht kan in Uithuizen worden aangesloten bij het happy hour (eerste glas Italiaanse wijn gratis) in Pizzeria Ristorante Azzura. Van 18.00 tot 20.00 uur kan daar een heerlijke pizza of pasta worden gegeten.

De zaterdagmiddag is voor de jeugd! Leerlingen van basisscholen mogen van 14.00-16.30 uur in de kerk van Usquert meedoen aan een middag orgels bouwen. Voormalig onderwijzer en orgelmaker Roelof Kuik neemt de jeugd mee in de geheimen van het kerkorgel. Leerlingen gaan zelf een orgel bouwen onder leiding van een echte orgelmaker. Aanmelden bij Roelof Kuik via email: r.kuik51@gmail.com of telefonisch: 06 40603808.

Om 20.00 uur vindt het officiële slotconcert plaats in de Jacobikerk in Uithuizen door Sietze de Vries. Deze avond wordt de publieksprijs bekendgemaakt van de bespelingen van de studenten op donderdagmiddag. Burgermeester Bolding van Het Hogeland zal de prijs uitreiken. Na afloop wordt een goed glas Italiaanse wijn of druivensap aangeboden (bij de prijs inbegrepen). Entreeprijs: € 10 (inwoners gemeente het Hogeland € 5). Kaarten kunnen worden gekocht via de webshop van de Stichting Hinszorgel Leens of aan de kassa.

Eveneens om 20.00 uur geeft Minne Veldman een concert in de Petruskerk van Leens. Ook hij speelt een programma met een Italiaans accent. Zie de website van Stichting Hinszorgel Leens.