Muziekfestival Het Hogeland

Van 24 april t/m 27 april is er voor de tweede keer een muziekfestival in de gemeente Het Hogeland. Dit jaar met als thema Tsjechië. Zes orgelstudenten en docent Pavel Černý van het Staatsconservatorium uit Praag volgen samen met studenten en docenten van het Prins Claus Conservatorium uit Groningen een programma van concerten en masterclasses in de Groningse dorpskerken. Hierbij wordt nauw samengewerkt met Groninger Kerken.

Het festival heeft drie doelstellingen:

a. de inwoners van Het Hogeland kennis te laten maken met de mooie dorpskerken en orgels, die vaak zonder hun weten wereldberoemd zijn;

b. de rijke (orgel)cultuur van onze gemeente verder Europa in te brengen;

c. jonge mensen in contact brengen met historische orgels.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Tickets voor de concerten zijn verkrijgbaar via www.hinszorgelleens.nl.

Zie voor informatie ook www.hinszorgelleens.nl en www.erfgoednieuws.nl.

Woensdag 24 april

Leens Petruskerk, 10.00 – 16.00 uur. Improvisatie masterclass voor studenten Staatsconservatorium Praag, docent Sietze de Vries (docent Prins Claus Conservatorium Groningen). Toegang vrij.

Groningen Martinikerk, 10.00 – 16.00 uur. Masterclass voor studenten Prins Claus Conservatorium, docent Pavel Černý (docent Staatsconservatorium Praag). Toegang vrij.

Warffum Sebastiaankerk, 20.00 uur. Opening van Muziekfestival Het Hogeland door Patty Wageman, directeur Groninger Kerken. Openingsconcert door Erwin Wiersinga (organist Martinikerk Groningen en docent Prins Claus Conservatorium Groningen) op H.H. Freytag-orgel (1812). Entree €10. Tickets bestellen kan via www.hinszorgelleens.nl.

Donderdag 25 april

Diverse Groninger Kerken, 10.00-14.00 uur. Masterclass voor studenten Praags conservatorium, docent Erwin Wiersinga. Toegang vrij.

Noordwolde Sebastianuskerk, 20.00 uur. Concert “Tsjechië op het Hogeland” door Pavel Černý (docent Staatsconservatorium Praag) op het Huis-Freytag-Lohmanorgel. Entree €10. Tickets bestellen kan via www.hinszorgelleens.nl.

Vrijdag 26 april

Dorpsorgels opnieuw ontdekt door de bewoners van het Hogeland

Kantens Antoniuskerk (orgel 1660 Hendrick Huys)

Uithuizen Jacobikerk (orgel Arp Schnitger 1700)

Uithuizermeeden Mariakerk (orgel A.A. Hinsz 1785)

Eenrum Dorpskerk (orgel N.A. Lohman 1817)

Usquert Dorpskerk (orgel Petrus van Oeckelen 1852)

Bedum Goede Herderkerk (orgel Valckx & van Kouteren 1941-’42)

Om 20.00 uur verzorgen studenten van de conservatoria in Praag en Groningen in tweetallen kleine concerten voor de inwoners van het Hogeland. De opdracht aan de studenten is om een eigentijds en aantrekkelijk programma samen te stellen en aan te bieden voor de inwoners van het Hogeland. Toegang vrij, schaalcollecte bij de uitgang / donatie via QR code.

Zaterdag 27 april

Muziek voor de koning!

Zaterdag 27 april is de start van de culturele zomer op het Hogeland. In nauwe samenwerking met Groninger Kerken organiseert de SGOHH vele activiteiten in bijna alle historische kerken op het Hogeland.

*Van 10.00 – 17.00 uur zijn de meeste historische kerken in de gemeente Het Hogeland open: Adorp, Baflo, Bedum (Goede Herderkerk en Walfriduskerk), Breede, Den Andel, Eenrum, Hornhuizen, Kantens, Klein-Wetsinge, Kloosterburen, Leens, Mensingeweer, Niekerk, Noordwolde, Oldenzijl, Onderdendam, Oosternieland, Pieterburen, Saaxumhuizen, Tinallinge, Uithuizen (Jacobikerk), Uithuizermeeden (Mariakerk), Ulrum, Usquert, Vierhuizen, Warffum, Wehe, Westernieland, Winsum-Obergum, Zandeweer, Zuidwolde, Zuurdijk.

*In samenwerking met Groninger Kerken en de plaatselijke commissies worden er allerlei activiteiten in en om deze kerken georganiseerd, zoals tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars, boekenmarkten, concertjes, enz.

Adorp, kerk open *1

Baflo, kerk open *1

Bedum, Goede Herderkerk open

Bedum, Walfriduskerk, Peter van Dijk bouwt samen met de basisschooljeugd een pijporgel.

Breede, kerk open *1

Den Andel, kerk open, 15.00 uur, optreden Andelster koor o.l.v. Marjolein Mellema en Rob Vlaar.

Eenrum, toren beklimmen en kennismaken met het Lohman-orgel door Dirk Molenaar.

Hornhuizen, muziek en mogelijkheid om toren te beklimmen.

Houwerzijl, horeca en tentoonstelling in voormalige kerk. Zie de website van De Theefabriek.

Kantens, Antoniuskerk, Wietse Ouwejan speelt oude muziek en vertelt mooie verhalen.

Klein-Wetsinge, kerk open

Kloosterburen, Nicolaaskerk, 12.00 -13.00 uur, het duo Fraai Lawaai geeft een concert. Louis Godschalk en Tjitze Vogel orgelen, maar musiceren ook op marimba, piano, contrabas en percussie en gaan daarmee in gesprek in samenklank met elkaar en orgel. Het tweetal speelt bij voorkeur muziek-stukken die nog niet bestaan, waarmee ze hun publiek een kakelvers inkijkje gunnen in hun muzikale ideeën en belevenissen. Vrije gift.

Leens, Petruskerk, 10.00 uur, een landelijk programma voor orgel- en pianospelende tieners tussen 12 en 18 jaar. Zie de website van StayTuned. Masterclass met docenten Sietze de Vries en Willeke Smits. Opgave voor deelname is mogelijk via info@staytuned.nu.

Leens, Verhildersum, muziek op het orgel van de borgbewoners en tentoonstelling Ede Staal. Zie ook de website van Verhildersum.

Mensingeweer, kerk open *1

Niekerk, 16.00 uur, vesper in de Groningse taal met ds. Pieterman en organist Hans Fidom.

Noordwolde, kerk open *1

Oldenzijl, kerk open. Het Van Oeckelen-orgel mag in overleg bespeeld worden, zie hiervoor de website van de Nicolaaskerk. Het dorpshuis ‘Lutje Brussel’ is open voor eten en drinken.

Onderdendam, Hervormde kerk

Onderdendam, Kerk Amsterdamse school

Oosternieland, kerk open

Pieterburen, 14.00-14.30 uur en 15.30-16.00 uur, optreden Josien Bakker met o.a. liedjes van Ede Staal (vrije gift). Meer informatie op de website van Josien Bakker.

Pieterburen, 14.30 uur, rondwandeling door Domies Toen met Jan Willem Zwart. Het thema is ‘oranje’. Zie ook de website van Domies Toen.

Roodeschool, aan de Westerdijkstraat 21 is de werkplaats van orgelmaker Sicco Steendam open. Sicco leidt op zijn verjaardag de bezoekers graag door zijn orgelmuseum.

Saaxumhuizen, kerk open *1

Tinallinge, kerk open

Uithuizen, Jacobikerk, 10.00 uur, een landelijk programma voor orgel- en pianospelende tieners tussen 12 en 18 jaar. Zie de website van StayTuned. Masterclass met docenten Sietze de Vries en Willeke Smits. Opgave voor deelname is mogelijk via info@staytuned.nu.

Uithuizen, Menkemaborg, horeca, tentoonstelling en tuinen, zie de website van de Menkemaborg.

Uithuizermeeden, kerk open *1

Ulrum, kerk open *1

Usquert, kerk open

Vierhuizen, kerk open *1

Warffum, kerk open*1

Westernieland, kerk open

Winsum-Obergum, kerk open

Winsum, Torenkerk, kerk open

Zandeweer, kerk open *1

Zuidwolde, kerk open*1

Zuurdijk, expositie in de kerk met werk van Barbara Hoyng. Meer informatie op Barbara Hoyng en op Zuurdiek.

Zuurdijk, 14.00 uur, concert door Het Orgel Trio: Berry van Berkum orgel, Steven Kamperman klarinet en Dion Nijland bas. Entree €12,50, inclusief hapje en drankje. Meer informatie op Het Orgel Trio. Tickets bestellen kan via www.hinszorgelleens.nl.

*1 regelmatig orgelmuziek door studenten van de conservatoria of de plaatselijke organist.

Afsluiting Muziekfestival Het Hogeland

Leens Petruskerk, 16.30-17.00 concert door deelnemers StayTuned. Toegang vrij.

Leens Petruskerk, 20.00-21.00 uur. Slotconcert door Pavel Černý en Sietze de Vries op het Hinsz-orgel.

Officiële sluiting door burgemeester Bolding. Entree : € 10,00. Tickets bestellen kan via www.hinszorgelleens.nl. Afterparty in Petruskerk.