Orgel Usquert

Het orgel van Usquert is in 1852 gebouwd door Petrus van Oeckelen uit Harenermolen. De kosten bedroegen destijds f 3600,-

Samen met de orgels van Saaxumhuizen en de RK kerk te Veendam nemen deze orgels een aparte plaats in het werk van Van Oeckelen. Het Veendamse orgel bestaat als instrument niet meer; enkele stemmen van dit orgel zijn geplaatst in het orgel van de Gereformeerde Kerk van Siddeburen. De klankopbouw is nog klassiek en vertoont karakteristieken uit de tijd van de Roccoco, zo rond 1800. Een decennium later bouwde van Oeckelen orgels, die veel “donkerder en zwaarder” klonken.

Het instrument is goed bewaard gebleven. In 1940 zijn de oorspronkelijke klavieren vervangen en is de Flageolet 1 vt, die zo karakteristiek is voor dit orgel, vervangen door een Vox Celeste, die kennelijk meer aansloot bij de muzikale smaak uit de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Ook bleef de originele windvoorziening, bestaande uit drie boven elkaar geplaatste spaanbalgen, bewaard. De trapinstallatie is nog aanwezig en het orgel kan dus ook met “getreden” wind bespeeld worden.

In 2006/2007 werd het orgel gerestaureerd door de fa. Mense Ruiter Orgelmakers. Helmer Hut verzorgde de restauratie van het schilderwerk.

De klavieren werden gereconstrueerd naar voorbeeld van het Van Oeckelenorgel uit Akkrum.

Tijdens de restauratie van het Freytag-orgel van Zuidbroek kwam een Flageolet 1 vt beschikbaar, die daar door Van Oeckelen in 1853 is geplaatst en qua klank niet meer paste in het Zuidbroekse orgel. De Vox Celeste moest het veld ruimen en deze Flageolet is geplaatst in het Usquerder orgel en geeft de klank weer die karakteristieke, stralende klankkroon.

Dispositie:

Hoofdwerk (C-f3):Bovenwerk (C-f3):Pedaal (C-c1):
Prestant 8 vtHolpijp 8 vtaangehangen
Bourdon 16 vtViola di Gamba 8 vt
Holpijp 8 vtPrestant 4 vt
Octaaf 4 vtFluit 4 vt
Fluit 4 vtFluit 2 vt
Octaaf 2 vtFlageolet 1 vt
Cornet 3 st (D)Vox Humana 8 vt
Mixtuur 3-4 st (B/D)

Trompet 8 vt (B/D)

Opvallend is de erg lage samenstelling van de Mixtuur.