Agenda Oldenzijl

Oldenzijl 2023

22 april orgelexcursie

Op zaterdag 22 april zal er een orgelexcursie worden georganiseerd door de Stichting JSB Records in samenwerking met de Stichting Gezamenlijke Orgelcommissies Het Hogeland. Afgelopen jaar is na een kort ziekbed de orgelbouwer Bernhardt Edskes (1940-2022) overleden. De in Zwitserland wonende Nederlander was van oorsprong een geboren Groninger. Edskes heeft in de afgelopen decennia veel betekend voor de orgelbouw. Hij was een pionier in het restaureren van historische orgels. In 1968 werd het Schnitger orgel van Nieuw-Scheemda onder zijn leiding in originele staat teruggebracht. Zijn manier van aanpak was destijds baanbrekend. De restauratie van het geheel werd uitvoerig beschreven in een brochure die toen werd uitgebracht door de nieuw opgerichte Stichting Groningen Orgelland.

Het eerste orgel dat tijdens de excursie bezocht wordt is het orgel van Nieuw-Scheemda. De excursie eindigt in Uithuizen bij het orgel waar Edskes zelf organist is geweest. Ook wordt zijn graf bezocht in Oldenzijl. Hier staat in de romaanse kerk sinds kort een orgel; het eerste in de 800 jaar dat de kerk bestaat. Het is een Van Oeckelen orgel dat oorspronkelijk gebouwd is voor een kerk in een dorp verderop. Ook dit orgel zal worden gedemonstreerd tijdens deze excursie.

De excursie zal plaatsvinden met eigen vervoer en wordt geleid door Sietze de Vries. De start is om 10.00 uur in Nieuw-Scheemda. Rond 16.00 uur is het einde in Uithuizen. Opgave vooraf via: info@jsbrecords.nl. Kosten €30 per persoon, dit is inclusief koffie, soep, programmaboekje, en een cd naar keuze. Aanmelding gebeurt op volgorde van binnenkomst en is beperkt tot maximaal 50 personen.